17 Mei 2011

Barakallahu fikum wahai para guru...

Kata-kata yang cukup bermakna daripada Rubi'ie bin Amir kepada panglima tentera Parsi (Rostum):


الله ابتعثنا و جاء بنا لنخرج من شاء من عبادة العباد الى عبادة الله تعالى ومن ضيق الدنيا الى سعة الآخرة ومن جور الأديان الى عدل الاسلام


Maksudnya:
"Allah telah membangkitkan dan telah mendatang kami bagi mengeluarkan sesiapa sahaja dari penyembahan sesama manusia kepada penyembahan kepada Allah SWT, dari kesempitan dunia kepada keluasan akhirat, dari kezaliman agama-agama kepada keadilan Islam.."

Jika diperhatikan akan makna perkataan yang diungkapkan oleh Rub'ie bin Amir, ianya cukup mendalam dan besarnya peranan mereka selaku prajurit-prajurit Islam. Sepastinya mereka memerlukan kepada usaha yang gigih, bekalan yang cukup, pengorbanan yang tinggi serta sanggup menghadapi apa jua mehnah dan tribulasi yang mendatang.

Kini, generasi penyambung kepada perjuangan yang dilakukan oleh Rub'ie bin Amir dan para prajurit Islam tentunya terpundak di atas bahu golongan yang disebut sebagai "para guru" atau istilah yang lainnya adalah "sang pendidik". Tanpa "sang pendidik" maka siapalah kita pada hari ini. Walaupun pada hakikatnya, "sang pendidik" adalah wasilah kerana hanya Allah yang mengajar dan memahamkan manusia akan ilmu-ilmuNya. Namun jasa dan keringat mereka yang cukup besar itu, tidak seharusnya dipandang enteng oleh mereka yang pernah bergelar "pelajar" secara rasmi mahupun tidak. Ketahuilah, profesion perguruan adalah semulia-mulia pekerjaan kerana ianya adalah seiring dengan tugas para rasul dan nabi yang terdahulu iaitu mendidik manusia.

Akhir kata, barakallahu fikum di atas usaha jerih perih dalam mendidik manusia sehingga menjadi hamba Allah yang berjaya di dunia dan akhirat. 

Selamat hari guru yang telah banyak berjasa, dan sekaligus merealisasikan kata2 Rub'ie bin Amir..
Barakallahu fikum..

0 comments:

Catat Ulasan

.::coretan kehidupan seorang hamba mencari keredhaan ILAHI::. Copyright © 2011 | Template created by O Pregador | Powered by Blogger